Exchange Kurulumu ve Yapılandırma 4 – Accepted Domains

Accepted Domains, alanına girmek için Exchange Admin Center alanında Mail Flow menüsü altından girebiliriz. Bu alanda bizim authoritative olduğumuz ya da yönlendirdiğimiz e-postalarını kabul ettiğimiz domainleri ekleyebiliriz.

  1. Exchange server hangi mail domainlerinden sorumlu olduğunu belirtir. İlk kurulduğu aşamada domain adresini yani fqdn adresini alır. Varsayılan olarak bizim domain adresimizin geldiğini görüyoruz. Ama bu domain ismimiz dışarıda geçerli olmadığı için biz kendi dışarıda kullanacağımız e-posta uzantımızı eklememiz gerekiyor. Örneğin; şu an bana ait olduğu için ahmetkurt.com.tr uzantsını tanımlıyorum.

2. Bu alan sahip olduğumuz tüm e-posta uzantılarını tanımlayabiliriz.

3. Bu alanda istediğimiz uzantıda e-posta açmamızı sağlar. Bu sayede kullanıcıları bu domain uzantıları ile e-postalarını oluşturabiliriz.

4. Domain eklerken normalde Authoritative biz olduğumuz için ekliyoruz. Fakat biz Authoritive olmasak ne yapacağız?

Authoritative: E-posta sunucuları tamamen bizde barınıyorsa ve biz kendimiz yönetiyorsak kullanıyoruz. Eğer bu alandan yönettiğimiz bir domain içinde e-posta yoksa adres bulunamadı gibi uyarılar döner.

Internal Relay: Bize gelen e-posta tanımladığımız send connector tarafındaki smtp sunucusuna yönlendirebilir.

External Relay: internal relay ayarlarında nasıl farklı bir smtp sunucumuz olduğunu gösteriyorsak, external relay içinde dışarıda bir smtp sunucusu kullandığımızı belirtmiş oluruz. Yukarıdaki ayarların geçerli olması için gerekli Send connectors altıdna ayarlamalarımızın yapılmış olabilir. Bu alanda belirtitğimiz domainler için yönlendirme yapmış oluruz.  Bu sayede nereye gideceğini belirtmiş oluyoruz. Eğer ayarlarımız doğru olmazsa e-postalar karşı tarafa erişim sağlamayacaktır.

Aşağıdaki görselde dışarıya giden bazı e-postaların, domain bazında send connector ayarlarında sınırlandırma yaptığımı görebiliyorum.